Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

SI'CER - Gijón, Asturias

První světový veletrh kvalitních ciderů


SIC'ER -  La Muestra Internacional de la Sidra de Qualidad aneb First International Exhibition of Quality Cider se konal ve dnech 3.-6. května 2007 v historickém městě Gijón na severním pobřeží Španělska.

"Sidra Natural de Asturias" má nyní udělené označení původu D.O.P. (Denominación de Origen Protegida) a je národním nápojem tohoto kraje, ke kterému se řadí také Galície a baskické regiony Guipuzcoa, Viscaya a Navarra, zatímco Gijón je považován za hlavní město tohoto nápoje v celém severním Španělsku, kde se každoročně v srpnu koná "festival ciderů", na němž se účastníci pokoušejí opakovaně vytvořit nový rekord do Guinnessovy knihy při rituálním podávání tohoto osvěžujícího jablečného nápoje, kterému se říká escanciada, což je způsob nalévání do sklenek shora nad hlavou - viz foto vpravo.  Ve městě jsou četné restaurace - sidrerías - kde si lze nejen tento nápoj vychutnat v autentickém prostředí (typický bar je z nerez oceli a na podlaze jsou hobliny, do nichž se zbytky ciderů ze sklenic vylévají...), ale také okusit speciality vynikající asturijské kuchyně.  Ta se samozřejmě zakládá na darech z moře (Mar Cantábrico) a specialitami jsou obrovští kantabrijští krabi, humři (ty spatříte ve velkých akváriích zpravidla hned u vchodu do restaurace) a přehršle různých druhů krevet, garnátů a mořských ježků.

Na první ročník bienále SIC'ER, který slavnostně otevřel asturisjký princ Felipe de Borbón, se sjeli výrobci těchto rozmanitých jablečných nápojů nejen ze severního Španělska, ale také z Francie, Velké Británie, Německa, Švýcarska, Rakouska, Itálie, USA, Mexika, Japonska a Kanady.

Na veletrhu SI'CER bylo možno ochutnat téměř 300 značek od 67 různých výrobců a obzvlášť zajímavý fakt je, že na myšlenku zorganizovat výstavu tohoto ušlechtilého jablečného nápoje předtím ještě nikdo nepřišel, uvědomíme-li si důležitost, jakou tento nápoj hraje v některých regionech, např. v Normandii, Bretani, ve Walesu či v anglických hrabstvích jako jsou např. Devon, Dorset, Somerset, Gloucestershire, Worcestershire a Herefordshire.  Oficiálním partnerem pro sklo byla rakouská firma Riedel, která připravila speciální sklenku pro cider ze své série O - moderní degustační sklenici tvaru tulipánu, ale bez stopky.

Specialitami veletrhu byly nejen místní (asturijské) sidry zvané "Nueva Expresión", ale také nápoje vyrobené šampaňskou metodou sekundárním kvašením v láhvi, cidre bouché ze severní Francie, silně alkoholické cidery zvané scrumpies z Velké Británie a ledové cidery ice-ciders neboli cidres glacés, které jsou specialitou kanadského Quebecu. 

V auditoriu se konala celá řada seminářů a přednášek a nejpopulárnější byly řízené degustace švýcarského novináře Thomase Vaterlause, jenž zde představil ty nejzajímavější vzorky z celé výstavy, a Kanaďana Jeana-Françoise Demerse, specialistu na ledové cidery. Publikum tak mělo možnost ochutnat celou škálu různých stylů cideru, od těch vyrobených šampaňskou metodou až po ty které zrály v dubových sudech po whisky či Calvadosu.


4202361 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin