Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

Katalánsko

Eno-gastronomické symposium: Vilafranca del Penedès, San Sadurní d'Anoia, Sant Père de Ribes, Tarragona a Priorat



4. října jsme se skupinou 15 osob odletěli do Barcelony, abychom v oblasti Penedès společně prožili pět báječných eno-gastronomických dnů.

Penedès je vinařská oblast o rozloze 26 000 ha kde se pěstují převážně bílé odrůdy révy vinné.  Na 19 000 ha jsou vysázeny odrůdy Parellada, Xarel-lo a Macabeo pro výrobu nejprodávanějších sektů na světě, zatímco na zbývajících 7000 ha se pěstují odrůdy pro výrobu tichých bílých a červených vín.

Ubytování jsme s Johnem zajistili v hotelu Ricard naproti marině v přímořském letovisku Vilanova i la Geltrú na pobřeží Costa Daurada poté, co jsme při naší průzkumné cestě tři měsíce předem zjistili, že condominium Muntanya i Mar v Canyelles, kde jsme bydleli během našeho květnového pobytu, by bylo pro naši skupinu nevhodné.

Návštěva vinařství Torres
Miguel Torres, vinařská osobnost roku 2006 (Decanter), je jedním z řídících členů stejnojmenného rodinného vinařství v oblasti Penedès, které je jedním z nejvýznamnějších vinařství nejen v Katalánsku, ale i v celém Španělsku.   

Od naší první návštěvy Miguela Torrese a jeho rodinného vinařství v roce 1998 v sídle firmy poblíž města Vilafranca del Penedès toho zůstalo velmi málo nezměněno. Rozsáhlé investice jsou patrné jakmile vejdete do komplexu výrobní haly s nerezovými  fermentačními nádobami v lokalitě Mas la Plana, kde také rodina Miguela Torrese bydlí. Do stávajícího návštěvního centra zavítá ročně přes 100 000 návštěvníků a 5000 profesionálů a VIP ze všech konců světa.  V době naší první letošní návštěvy v předvečer španělské Grand Prix Formule 1 s námi sdíleli kinosál, motorový vláček i degustační místnost a restaurační zařízení Finové - delegace, kterou vedl Matti Räikkönen, otec závodníka Kimiho (podle tradice otcové Michaela Schumachera a Miky Hakkinena prý v minulosti také navštívili Bodegas Torres v předvečer španělské Grand Prix a jejich synové tuto Grand Prix vyhráli...!)

Naše návštěva začala ve školce a výzkumném centru firmy, kde probíhá štěpování sazenic a rešerše do výzkumu starých katalánských odrůd a jejich DNA - projektu, do něhož firma investuje 3 mil. Eur ročně (pro zajímavost, 95% veškerého výdělku jde zpátky do podniku).  Projeli jsme se motorovým vláčkem po vinařství, navštívili jsme laboratoře a vyzkoušeli nejmodernější počítačový systém pro rozeznání různých vjemů a aromatů ve víně - Gerstel Olfactory Detection Port, poté jsme opět zavítali do podzemních sklepů dlouhých 6 km, muzea vzácných artefaktů, které založila Doña Marguerita, matka Miguela Torrese, prohlédli si rozsáhlou výstavbu nové výrobní haly a návštěvního centra, které otevře své brány v příštím roce a závěrem jsme ochutnali celý sortiment vín firmy Torres, nejen z Katalánska, ale i z oblasti  Ribera del Duero, z Kalifornie a Chile.  Celou návštěvu pak završil gastronomický oběd katalánských specialit, které připravil šéfkuchař Sergi Millet (dříve El Bulli) ve vlastním stylovém zařízení Mas Rabell za doprovodu vybraných vín a 20leté brandy Torres, která v lokalitě Mas Rabell má své zrající sklepy (během druhé návštěvy s naší skupinou nám byla opakovaně podávána brandy Jaime I 30 let stará - nákup vín trval totiž velmi dlouho a Luís přinášel stále další a další vzorky...  jaký to mělo na nás efekt - viz fotoprezentace zde ).


 

Freixenet a Segura Viudas
Uskupení Freixenet se sídlem v Sant Sadurní d'Anoia je kolosální rodinný podnik, který se může chlubit 15 vlastními vinařstvími v osmi zemích tří světadílů.  Tato firma produkuje více než 200 milionů lahví šumivých a tichých vín, čímž se řadí na první místo ve výrobě šumivých vín na světě.  Značka Freixenet zároveň vlastní nejen Champagne Henri Abelé, ale i holdingy v Kalifornii, Mexiku, Argentině, Chile, Uruguayi, Austrálii a Maroku.  Freixenet (v překladu znamená strom jasan) založil v roce 1861 Francesco Sala i Ferrés jako "Casa Sala".  Návštěva sklepů firmy Freixenet se dá přirovnat k návštěvě těch nejslavnějších sklepů v oblasti Champagne.  Však také vchod do firmy pečlivě hlídá benediktinský mnich Dom Pérignon!

Jean León
Bonbónkem na dortu bylo bezpochyby tzv. "state-of-the-art" vinařství Jean León v El Pla del Penedès, které v roce 1963 založil Jean León, vlastním jménem Ceferino Carrión, jenž ve svých  19 letech opustil Španělsko, aby se vydal za štěstím do Paříže, New Yorku a konečně do Hollywoodu, kde s mladým hercem Jamesem Deanem založil restauraci La Scala v Beverley Hills. Začátkem 60. let se Jean León vydal se svým konzultantem do oblasti Penedès ve Španělsku (neboť Katalánsko i s jeho řečí bylo generálem Francem zcela tvrdě zakázáno), aby zde našli nejlepší polohy pro založení vinohradů - Pagos Jean León.  Na 150 hektarech půdy vysadili odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Chardonnay (sazenice pocházely od nejlepších vinařů z nejlepších poloh:  Lafite-Rothchild, La Lagune a Corton Charlemagne), aby vína z těchto mezinárodních odrůd mohl nabízet ve své restauraci vedle zvučných Bordeaux châteaux.  O tomto dosud nevídaném pionýrském počinu se dozvěděl i mladý Miguel Torres, čerstvý absolvent enologické fakulty v Montpellier.    Následovalo přátelství, které trvalo až do smrti Jeana Leóna, jenž se rozhodl po diagnóze těžké nemoci ztrávit poslední dva roky svého života na své jachtě a prodat své vinařství rodinné firmě Miguela Torrese - oba byli totiž prvními průkopníky, kteří v oblasti Penedès vysadili mezinárodní odrůdy.  Restaurant La Scala je nyní pod vedením dcery Jeana Leóna kde nadále úspěšně nabízejí katalánská vína této prestižní značky.

Torre del Veguer
Obec Sant-Père de Ribes kde se tento zámek nachází je vzdálená asi 10 minut taxikem z nádraží Vilanova. Zde nás čekal ředitel Marcel Pérez Pago (vlevo na snímku) a jeho obchodní partner Mathias Poniatowski (jehož strýc, prince Poniatowski, vlastní mj. slavný Clos Baudouin ve Vouvray na Loiře).

Poslední den pobytu naší skupiny byl věnován prohlídce Barcelony, kde jsme využili turistického autobusu a měli možnost vidět celé město - od olympijského stadionu, přes přístav, pláže v Barcelonette, gotickou čtvrť, Ramblas, Gaudího monumenty a občerstvit se v četných tapas barech tohoto pulsujícího města.

Clos Barenys - Tarragona

John a já jsme si náš pobyt ještě o pár dní prodloužili a navštívili jsme město Tarragonu, vinařství Clos Barenys, které má rovněž v portfoliu mladý princ Mathias Poniatowski.

Závěrem jsme ještě sedli na vlak a dojeli do městečka Falset uprostřed módního regionu Priorat, kde jsme byli hosty na Morlanda estate, jež vlastní uskupení Freixenet a pak nás již čekal odlet z letiště Reus se společností Ryanair zpět do Londýna.



2205123 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin