Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

S Gustibusem v Alsasku a Burgundsku

Nezapomenutelné zážitky v Husseren-les-Châteaux, Chablis a Pommardu s Ivou Janžurovou


Koncem měsíce března proběhlo eno-gastronomické sympozium in situ - tzn. přímo v degustačních místnostech a sklepích vybraných vinařství - v Alsasku a Burgundsku. Skupina 40 milovníků vína se jako každoročně na jaře vydala do Francie, tentokrát do oblastí Beaune a Chablis, s malou zastávkou v alsaském Colmaru. V rodinné firmě Kuentz-Bas malebné vesničky Husseren-les-Châteaux, která od naší poslední návštěvy v roce 1998 přešla na biodynamické vinohradnictví a vinařství, nám nový enolog Samuel, který dříve spolupracoval s Olivierem Humbrechtem, představil něco ze širokého sortimentu alsaských vín, z nichž excelovaly Ryzlinky grands crus Eichberg, Rangen a Brand. Jako zlatý hřeb degustace bylo zajisté Rulandské šedé Cuvée Jérémy, pro něž sběr hroznů proběhl 17. listopadu 1989 !

Odpoledne jsme pokračovali do slavné obce Pommard, kde nás kromě návštěvy rodinné domény Vaudoisey-Creusefond jako každoročně, čekala ještě jedna degustace u opravdového malovinaře Michela Arcelaina, který produkuje pouhých 1800 lahví ročně. Zde jsme ochutnali vína en primeur ročníku 2003, která ještě nejsou nalahvovaná.

Další den po snídani jsme vyrazili do oblasti Chablis. V rodinném podniku Jean Durup a syn nás čekalo příjemné překvapení: ve vyhřátém sklepení zámku v Maligny, který patří rodině a je momentálně v rekonstrukci, jsme zasedli ke stolům, které se prohýbaly pod mísami různých sýrů, salámů, šunky, paštik, rillettes a gužérů a kde nám majitel podniku Jean Durup (na snímku), jeho zeť Cédric Steinberg, enolog Michel Poitout a Marie-Jeanne Fournier představili všechna jejich vína z různých parcel a crus ročníku 2004. Na závěr přišlo ještě úžasné Chablis 1er cru Vau de Vey z ročníku 1995 a poněkud již vyzrálejší Montmains 1992. Atmosféra a pohostinnost byla tak skvělá, že jsme si všichni závěrem zazpívali jak burgundské, tak moravské písničky a výrobce sektů Jan Petrák z Kobylí podaroval starého pána svým sektem, ve kterém se třpytily opravdivé 24-karátové zlatinky... Bylo již pokročilé odpoledne, když jsme konečně přijeli do obce Beines a rodinného vinařství Alain Geoffroy, které se rovněž může chlubit muzeem vývrtek a dalších kuriozit. Jejich Chablis ze starých keřů a Premier Cru Fourchaume byly opravdu vynikající.

V neděli jsme jako každým rokem začali s degustací v rodinné firmě André Moingeon v apelaci Saint-Aubin pro bílá i červená vína, kde mají také excelentní Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet a Blagny. Pak už byl čas na gastronomický oběd v jedné z četných restauracích v Beaune, po kterém si nikdo nechtěl nechat ujít degustaci pod Hospicem v Marché aux Vins, vinotéce kterou provozuje firma Patriarche, než jsme odcestovali zpět do Prahy.


4214202 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin