Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

Burgundské slavnosti

Les Grands Jours de Bourgogne


Šestidenní maratón ochutnávek burgundských vín nazvaný "Les Grands Jours de Bourgogne" (Velké burgundské dny) pořádá každé dva roky Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (B.I.V.B.) v partnerství s re-
gionálními organizacemi jakými jsou Conseil Régional de Bourgogne, jednotlivé conseils départementaux, banky a další instituce.  Pozvou na něj tisíce vinařských profesionálů nejen z Francie, ale i z celého světa (dle známých i neznámých tváří zde byli letos po Francouzích a Asiatech zřejmě třetím nejzastoupenějším národem Češi!).

Tento ikonický region se svými malebnými vesničkami,
ve kterých se jinak téměř zastavil čas, se probouzí ze spánku
v dobách burgundských slavností, jako jsou tyto velké dny, vinobraní a četné svátky různých svatých, zejména lednový festival svatého Vincenta, patrona francouzských vinařů, nebo místních gastronomických specialit, např. festival šneků escargots, dršťkových jelit andouillettes či petrželové šunky v aspiku jambon persillé, při kterých žije pulsujícím rytmem.

Toto velké putování po Burgundsku - Les Grands Jours de Bourgogne - kterého se letos zúčastnilo na 19 000 návštěvníků, začíná tradičně v pondělí uprostřed března v nejsevernějším burgundském regionu Chablis a v dalších dnech se stěhuje směrem na jih do ostatních slavných vinařských obcí Burgundska. Občerstvení formou casse-croûte, rautu, cocktailu dînatoire či gala hostiny u stolu o čtyřech nebo pěti chodech je samozřejmostí a pro předem registrované návštěvníky zcela zdarma, stejně tak jako dnes již rozšířená kyvadlová doprava, která funguje z Beaune do všech destinací v pravidelných intervalech.

Během salonu Les Grands Jours de Bourgogne se rovněž uděluje cena za nejlepší článek o Burgundsku publikovaný za poslední dva roky. Minule tuto Press Trophy Velkých burgundských dnů získal britský novinář českého původu Stephen Brook, letos putovala do USA dr. Mickaelovi Apsteinovi.  Union des Grands Crus et Grandes Maisons rovněž pořádá pro pozvané novináře na famózním zámku Clos de Vougeot ochutnávku téměř padesátky grands crus, po které následuje honosná večeře, zatímco v obci Meursault, kde slavnosti velkých burgundských dní končí, pak proběhne tradiční večeře s vinaři pro nějakých pět set hostů v Château de Meursault, nazvaná Banée de Meursault, která se každoročně koná v jejich katedrále dubových sudů ve sklepeních pod zámkem za doprovodu veselého orchestru Les Joyeux Bourguignons

Les Grands Jours de Bourgogne spatřily světlo světa již v roce 1992.  Oproti klasickým "salonům" vín to byl inovativní koncept tím, že se každá výstava a přehlídka vín koná přímo
v centru dění jednotlivých podoblastí tzv. "à ciel ouvert" neboli in situ.  Místem akcí jsou zpravidla malebné zámečky, společenské místnosti slavných vesnic i samotná vinařství regionu, která tvoří jeho renomé, čímž mají návštěvníci lepší možnost poznat burgundskou vinařskou oblast, její vinaře a vína.  Burgunďané totiž příliš nemilují anonymitu a studené prostředí velkých výstavních hal, nýbrž preferují, aby návštěvník jejich regionu poznal jeho skutečnou tvář.

Podívejme se nyní, jak celá taková akce každé dva roky probíhá:

Den 1 - Chablis - Les Portes d'Or de la Bourgogne
Chablis je nejsevernější území, které se jmenuje podle jedné z vesnic ležících poblíž Auxerre. Na půdním podloží kimmeridžských jílů se pěstuje pouze odrůda Chardonnay, která zde dává velmi suchá bílá vína s výraznými až ocelovými kyselinami. Vína Chablis se kvalitativně dělí do čtyř skupin podle apelací, ze kterých hrozny pocházejí: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru a Chablis Grand Cru, z nichž poslední dvě nesou na etiketách i označení příslušné vinice. Vinic s označením premier cru je nějakých 30, zatímco pouze sedm vinic nese označení grand cru. Jsou to: Blanchots, Bougros, Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur a Vaudésir, plus Moutonne, tzv. grand cru honoris causa, která se rozkládá
z části v katastru Vaudésir a z části v Preuses a kterou vlastní pouze jeden majitel.
V první den ochutnávek mají účastníci, kteří se předem na Velké burgundské dny zaregistrovali, možnost srovnávací degustace ze všech čtyř apelací.

Den 2 - Côte de Nuits
Pravděpodobně nejpopulárnější destinace, s ochutnávkami na čtyřech místech: Marsannay (Joyaux en Côte de Nuits), Gilly-lès-Cîteaux (De Chambolle à Morey), Nuits-Saint-Georges (Nuits d'Antan), a Château du Clos de Vougeot.  V posledně jmenovaném věhlasném zámku a sídle rytířů Chevaliers du Tastevin se konaly přehlídky dvě, a to Vosne millésime a Noblesse des Clos Vougeot.  Podoblast Côte de Nuits leží jižně od Dijonu a táhne se téměř
k městu Beaune. Dává převážně červená vína špičkové kvality a pyšní se nejvyšším počtem vinic s označením grand cru. Je jich celkem 22 a ty nejslavnější z nich jsou Romanée Conti, La Tâche, Richebourg, Romanée Saint-Vivant, Échézeaux, Grands Échézeaux, Clos de Vougeot, Clos de Tart, Bonnes Mares a Chambertin. Obec Gevrey-Chambertin má rovněž ze všech vinařských obcí v Burgundsku největší koncentrovanost grands crus, a to celkem devět. Téměř všechny prezentace v této oblasti bývají zpravidla opravdovou tlačenicí od stánku k stánku (a od plivátka k plivátku - zde je třeba obzvlášť zvýšené opatrnosti...) díky ochutnávkám výše uvedených legendárních grands crus.

Den 3 - Mâconnais
Mâconnais produkuje lehčí červená vína, například Mâcon a Mâcon-Villages, a typicky olejnatá bílá burgundská apelací Saint-Véran, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché, Viré-Clessé, avšak nejznámější (a také nejdražší) značka, zejména v zahraničí, musí být zajisté Pouilly-Fuissé, díky její popularizi v USA. Oblast Mâconnais se rozkládá v okolí města Mâcon, jak nám ostatně její název napovídá, avšak účastníci Velkých burgundských dnů nemuseli jezdit až do Mâconu, nýbrž stačilo zaregistrovat se na prezentaci Symphonie Mâconnaise, která se konala v kongresovém paláci v Beaune.  Návštěvníci zde měli také možnost ochutnat vína z ostatního Burgundska (L'autre Bourgogne), pod čímž se skrývaly např. Crémanty de Bourgogne a vína z Hautes-Côtes de Nuits a Hautes-Côtes de Beaune. Poprvé se zde představila vína z apelací Aloxe-Corton, Chorey-lès-Beaune, Ladoix-Serrigny, Pernand-Vergeleses a Savigny-lès-Beaune, a to v prezentaci s názvem Quinté sens (pět vinařských obcí = pět smyslů), a tak bylo možné pod jednou střechou, kde vystavovalo téměř tři sta vinařů, ochutnat celkem tisíc pět set vín!

Den 4 - Côte Chalonnaise
Côte Chalonnaise sestává z malých apelací jako jsou Rully, Mercurey, Givry, Montagny, Buxy, Bouzeron aj., které leží západně od města Chalon-sur-Saône a pochází odtud jak červená tak bílá vína velmi slušné kvality a za příznivé ceny. Na zámečku Garnerot v Mercurey se konaly dvě prezentace vín z této oblasti nazvané Au coeur de la Bourgogne: jedna ve sklepeních a druhá v patře.  V přilehlé budově rovněž perfektně fungovalo dobře vybavené Press Centrum. Čtyřchodový oběd byl zorganizován v Salle du Val d'Or v sousedství radnice, za který byl šéfkuchař odměněn velkým aplausem. Večer jsme se oblékli do tenue de soirée a odjeli na věhlasný zámek a sídlo rytířů Chevaliers du Tastevin - Clos de Vougeot - kde pozvané novináře čekala akce nazvaná Grandes Maisons & Grands Crus, což byla degustace dvaceti bílých a dvaceti červených grands crus, kterou jsme měli možnost absolvovat jako slepou i odkrytou. Zvolili jsme si první variantu a pak náležitě porovnali výsledky s našimi poznámkami. Po degustaci a předkrmech Bouchées d'Escargots, Ravioles de Homard, Confit de Foie de Volaille Truffé a Terrine de Caille en Gelée de Montrachet za doprovodu Chablis Les Preuses 2006 z vinařství Jean-Marc Brocard jsme se přemístili do prvního patra ke stolům, kde nás čekal zbytek této báječné hostiny. Podávala se Tournedos de Veau de Mer Rossini se skvělým Chevalier Montrachet 1998 od Clauda Boucharda (père et fils), následovaly Mignons d'Agneau s Bonnes Mares 1990 Maison Joseph Drouhin a pestrá paleta regionálních sýrů a Chambertin 1994 Alberta Bichota.

Den 5 - Côte de Beaune - Beaune couleurs vins, Terroirs de Corton aj.
Tato oblast, jak název napovídá, se rozkládá kolem středověkého města Beaune a pochází z ní bájná vína z viničních tratí Le Montrachet, Corton-Charlemagne, Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet - všechna vína jsou bílá
a nesou označení grands crus - plus jediné červené grand cru Corton (viz foto zalesněného kopce Corton vpravo).  Dále se zde nachází celá řada vesnic, jejichž jména jsou skutečnými pojmy (a jejich vína samozřejmě za přiměřené ceny): Pommard, Volnay, Puligny-Montrachet, Meursault, ale také méně známé vinařské obce, kde poměr kvalita:cena hraje významnou roli. Jmenujme např. Monthelie, Auxey-Duresses, Saint-Aubin, Saint-Romain a Santenay, kde se dají najít skutečné skvosty i bez tlusté peněženky. Na Château Philippe Le Hardi v Santenay se konala přehlídka vín nazvaná Des Maranges au Montrachet en Passant par Santenay & Saint-Aubin, kde byl již v průběhu dopoledne docela nátřesk. Popojeli jsme tedy do nedaleké obce Volnay na ochutnávku Élégance des Volnay, kde se v čase oběda nacházelo relativně málo lidstva. Bylo možné prohodit pár slov i s vinaři, jakým je např. světově proslulý Dominique Lafon (viz foto vlevo)
z exemplárního biodynamického vinařství Les Comtes Lafon. Jeho Volnays Santenots-du-Milieu, Clos des Chênes a Champans premiers crus byla skutečně úchvatná vína. Den jsme ukončili na Château de Pommard (Pommard rime avec art), kde svá vína prezentovali také naši staří dobří známí Henri Vaudoisey, Michel Arcelin a Jean Michelot (viz foto).

Den 6 - Salon de Jeunes Talents, Trinquée de Meursault a Banée de Meursault
Poslední den a sil ubývá... Dopolední návštěva s degustacemi
a obědem patřila mladým talentům, kteří po dva dny vystavovali
v Château de Savigny. Tuto prezentaci máme obzvlášť rádi, neboť nám umožní poznat vína nové generace vinařů s mnoha premiers a grands crus ze všech oblastí Burgundska a relativně bez davů a mačkanic. První patro zámku se na tyto dny promění
v honosnou restauraci, kde se lze posilnit na poslední štaci Trinquée de Meursault, která se tradičně koná
v cuveries neboli kvasírnách a barikárnách vinařství Jacques Prieur tamtéž. Vína apelace Meursault jsou z velké většiny bílá; malé procento (okolo 3 % z celkové produkce) červených vín v této obci sice existuje, která se dávají do oběhu pod apelacemi Blagny, Blagny-Côte de Beaune, Blagny Premier Cru, Côte de Beaune-Villages, Meursault-Côte de Beaune, Meursault, Meursault Premier Cru a Volnay-Santenots (vinice Les Santenots se totiž rozkládají v katastru obce Meursault).  Konec této degustace je odpískán v 17 hodin, aby měli účastníci dostatek času na to dát se do gala a vyrazit na poslední dostaveníčko burgundských dnů - slavnostní večeři Banée de Meursault na stejnojmenném zámku, která se letos konala již pojednadvacáté. Ačkoliv vstupenky stojí 145 Eur (bez vína, neboť vína dle zvyku přinesou samotní vinaři, kteří rovněž sedí v sále), cuverie du château je naplněná k prasknutí pěti sty stolovníky. Máme štěstí, personál Château de Meursault naši skupinku usazuje vedle svého rezervovaného stolu, kde nás jejich enolog Jean-Claude Mitanchey zásobuje jedněmi
z nejlepších vín této apelace. Fabrice Bugaud ze Chalonu-sur-Saône pro tuto sešlost sestavil následující menu: Caponata de Homard de Nouvelle Écosse, Turbot Rôti avec Pommes Confites et Sauce au Cidre, Canette Sauvageonne a Filet de Boeuf Charolais Façon Vigneronne.  Končilo se samozřejmě pestrou paletou sýrů a dezertů,
s cukrovím petites mignardises ke kávě na závěr.  To vše pod dohledem mistra kuchaře Jérôma Brochota, laureáta letošní ceny Prix de la Banée de Meursault 2008, která mu při hostině byla předána.  A s písničkou Et je suis fier d'être un Bourguignon...  končí zase jedno velkolepé bienále, jakým bezpochyby je akce Les Grands Jours de Bourgogne a nezbývá než se těšit na rok 2010!

Pozn.: nejjižnější burgundská oblast Beaujolais pořádá své vlastní slavnosti, které probíhají v podobném duchu pod názvem "Rendez-vous Beaujolais".

Další článek o slavnostech Les Grands Jours de Bourgogne vyšel v časopise Beverage & Gastro v č.  9-10/2008, který si lze přečíst zde:


1068961 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin